Извештај за состојбата со човековите права на ЛГБТИ луѓето за јули и август

Што се случуваше во месеците јули и август во областа на човековите права на ЛГБТИ луѓето можете да прочитате во новиот извештај кој ги покрива говорот на омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во текот на овие два месеци кој статистички е во пораст, како и конкретниот случај на говор на омраза од страна на пратеник во Собранието на РСМ. Понатаму во овој извештај може да се прочита и за активностите на кои Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија работеше во текот на овој период, за отварањето на првата ЛГБТИ линија за советување, за писмото испратено од страна на Европскиот Парламент до нашата Влада во форма на поттик за побрзо усвојување на Законот за спречување и заштита од дискриминација, за регистрираниот напад врз ЛГБТИ активист, како и малку повеќе за менталното здравје во време на КОВИД 19.

Целосниот извештај може да се преземе на следниот Линк

 

Може да ви се допадне Повеќе од авторот

Коментарите не се дозволени