Месечен извештај за човековите права на ЛГБТИ луѓето во Македонија

Месец јануари беше месец во кој ЛГБТИ луѓето во државата беа именувани како „спорна категорија” од страна на вицепремиерот Бујар Османи на емисја на национална телевизија. Изјавата на вицепремиерот беше дадена во контекст на предлог – Законот за спречување и заштита од дискриминација кој веќе девет месеци е заглавен во собраниска процедура без изгледи да биде усвоен во догледно време.  Усвојувањето на законот во Комисијата за труд и социјална политика упорно се одложува од страна на претседавачот, претседателот Влатко Ѓорчев, додека други закони, подготвени подоцна поминуваат на комисијата. Прочитајте го целосниот  извештај на следниот линк:  Mесечен извештај за состојбата со човековите права на ЛГБТИ луѓето за јануари 2019

Може да ви се допадне Повеќе од авторот

Коментарите не се дозволени